Puding od kokosa // Coconut pudding

13:15 Iva 0 Comments

// gluten free, sugar free, dairy free //


(scroll for English version)





Postoji li netko tko ne voli kokos?
U zadnje vrijeme ga stavljam u skoro sve slastice i nikako da mi dosadi. Kada god poželim nešto slatko na brzinu, najčešće posegnem upravo za ovim pudingom jer sastojke uvijek imam u kući i gotovo je za pet minuta.

Nema boljeg od brzog i finog deserta :)
Osim kao desert možete ga jesti i za doručak, možda dodati lagano popržene bademe, lješnjake ili kikiriki (koji podignu okus i super su u kombinaciji s kokosom).




Ovo je receptić koji može biti i veganski (biljno mlijeko i zaslađivači biljnog porijekla), a oni koji nemaju problema s alergijama/intolerancijom i koji nisu na veganskoj ishrani slobodno mogu staviti kravlje mijeko i zasladiti medom - u svakoj verziji ispadne dobro i okus se ne mijenja.
Treba vam svega par sastojaka i par minuta da napravite ovaj slasni doručak (a može poslužiti i kao desert). 


Što da vam kažem? Preukusan, kokosast, puding koji nećete moći prestati jesti. Još ako dodate i malo čokolade (crne naravno) ili kakao praha, užitak je i više nego potpun. :)
 Probajte ovaj receptić, možete uživati u njemu za par minuta koliko treba da se pripremi.


Kada poželite kokos punjenje za palačinke ili preljev za kolač / tortu isto tako može poslužiti, samo malo smanjite tekućinu,odn povećajte brašno. Puding radim s rižinim brašnom koje je bezglutensko, no možete ga raditi i s kukuruznim škrobom (Gussnel), gotovo nema razlike, a cjenovno je pristupačnije.

Oprezno sa zaslađivačima, možda će vam se činiti da treba još zasladiti, no preporučam da ako ćete dodavati još zaslađivača mimo recepta da to napravite tek na kraju (kada dodate kokos) jer tek onda osjetite kolika je slatkoća zaista.


Dosta priče, bacamo se na recept. ;)




Puding od kokosa (4 porcije):


  • 600 ml biljnog mlijeka
  • 3 žlice rižinog brašna
  • 1 - 2 žlice zaslađivača po izboru (med, agavin sirup, rižin slad, pasta od datulje,...)
  • 2 žlice vode
  • oko 70 g kokos mrvica
  • *par kockica crne čokolade

Mlijeko stavite grijati i u međuvremenu pripremite ostale sastojke. U posudici dobro izmiješajte brašno, med i vodu (da nema grudica). Kada mlijeko zavrije, pomalo dodajte smjesu, miješajući na laganoj vatri. 
Miješajte tako da smjesa kuha oko 2 minute, odnosno do kada vidite da vam se smjesa počela lagano zgušnjavati i tada dodajte kokos mrvice.Tek kada dodate mrvice probajte slatkoću jer će vam se prije toga činiti da nije dovoljno slatko, no vjerujte, kada dodate kokos, bit će i više nego dovoljno slatko.
 Nastavite miješati još minutu, dvije na laganoj vatri, zatim ugasite vatru i pustite da se malo prohladi. 
Podijelite u zdjelice pola smjese, a u ostatak, ako želite, dodajte nasjeckane komadiće čokolade da se otope. 


Kod ovog deserta/doručka najdraže mi je što je:
gotovo za 5 minuta, 
slatko je i fino,
 nema glutena, šećera ni laktoze
ima kokosaaaaa
:)

Uživajte, I








( English version)


­­­­­­­­­­­­­­­Is there anyone who doesn't like coconuts?
Lately, I've been obsessing over coconuts and somehow they find a way through almost every dessert I make. This pudding is my favorite and there's a lot of reasons why:
  • it's quick and easy to make
  • the ingredients are simple
  • there is no sugar, dairy or gluten
  • it's delicious
  • it's coconutty :)



So, if you are craving something sweet and don't have much time – try this recipe!
You can use it as a breakfast treat or as a dessert, whenever you like.
I highly recommend to top it with some roasted almonds or peanuts – they give a super yummy kick to it and they go perfectly with coconut. Trust me!

Do I have to mention this recipe is vegan ( using vegetable milk and sweetners), and completely guilt free?

So, to sum it up – you'll need only few ingredients and couple of minutes to make this coconutty treat so – let's get going :) For a chocolate-y spin add some chocolate chunks/chips or raw cacao powder/nibs to have the most heavenly dessert.

What's left to say, once you try it you'll have trouble stopping yourself from eating everything by yourself. (the recipe is for 4 servings).



I used rice flour for this pudding, but you can sub it for corn strach, it works as well. Be careful with sweeteners, it might seem it's not sweet enough but wait until the pudding is done and then add more if you need.

Coconut pudding ( 4 servings)


  • 600 ml // 20 oz // 2 ½  cups of any vegetable milk (coconut, almond, oat,...)
  • 3 Tablespoons of rice flour (or corn starch)
  • 1 – 2 Tablespoon of sweetener of choice
  • 2 Tablepoons of water
  • 70 g // 2,4 oz of shredded coconut
  • *optional: chocolate chunks /chips or cacao nibs

 1. Prepare flour, sweetener and water in a bowl and mix it well.

2. Heat the milk and when it's up to boil add the prepared mix in milk, while stirring well on a low heat.

3.   On a low heat, stirr for about 2 minutes, you will notice the pudding is starting to get thicker, and that's when you add the shredded coconut. Keep on stirring for another minute or two, carefully taste the sweetness, and turn the heat off. Let it cool for a bit.

4.  Divide the pudding in half or simply pour half of the pudding in prepared bowls, and in the other half add chocolate chips if you want a chocolate spin, too. Mix the chocolate in pudding and then pour it into the bowls.

.

Enjoy! I


You Might Also Like

0 komentari:

Please tell me what you think... :)