Ljubavne praline

19:02 Iva 0 Comments



Valentinovo je i odlučila sam s vama podijeliti jednostavne homemade praline, za koje ne treba puno vještine, niti skupih sastojaka, samo malo ljubavi :) 


Ako želite razveseliti nekoga vama dragog, a ne želite poklanjati kupovne bombonjere, napravite svoju vrlo lako. Jednom davno, svom dragom sam kupila njegovu omiljenu čokoladu, rastopila je i ulila u kalupe na srce. Kada su se stvrdnuli, svaku pralinu sam motala u celofan kao bombončić i ubacila u ukrasnu kutiju. Netko će reći, ništa posebno, a opet je tako posebno. Osobno uvijek više cijenim nečiji trud, jer nije uvijek stvar u poklonu. 
Danas je samo ljubav bitna pa je i pokažite :)



Donosim vam dvije verzije, jednu zdravu (bez šećera, glutena, laktoze, sirovu) i manje zdravu. Za svako po nešto :)


Odmah moram napomenuti kako su mjere odokativne, no nemojte odmah odustati.. Dat ću vam okvirne mjere, no svakako si dodajte/oduzmite po želji. Ne bojte se ekperimentirati, pogotovo kod ovih sirovih slastica - njih možete isprobavati u toku izrade i dodavati dok ne postinete okus koji vama paše.

Zdrave praline s punjenjem od datulja:

(8 kalupa za praline)

ČOKOLADNI SLOJ:
  • 1-2 žlice kokosovog ulja
  • zaslađivač po izboru (med, agavin sirup,...)
  • sirovi kakao prah (prvo dodajte dvije žličice pa kasnije dodajte još ako vam treba)
Lagano otopite sve sastojke na pari, dobro izmiješajte da smjesa postane glatka i ulijte u nauljene kalupe za praline (ako ih nemate, mogu vam poslužiti i kalupi za led ili ambalaža od stare bombonjere). Lagano svaki kalup izvrtite da se čokolada uhvati i za rubove (ne bojte se ako vam se čini pretekuće pa se čokolada ne uhvati dobro, kada budete ulijevali gornji sloj, ono će se bolje uhvatiti). Stavite kalupe u zamrzivač.

PUNJENJE ('karamela' od datulja):
  • oko 4 - 5 datulja(prethodno namočene i omekšane)
  • žlica vode
ekstra sloj:
  • **po želji kokos maslac
Omekšane datulje smiksajte sa žlicom vode. Kada dobijete kremastu smjesu, izvadite kalupe iz leda (provjerite jesu li se dobro stisnuli) i žličicom stavljajte male hrpice u kalupe. Ja sam kao prvi sloj stavljala kokosov maslac, pa onda 'karamelu' od datulja, no dovoljno je i samo s 'karamelom'. Opet prelijte čokoladnim preljevom i stavite u led dok se skroz ne stisnu.



Praline s punjenjem od malina:



ČOKOLADNI SLOJ:
  • oko 60 grama tamne čokolade
  • 2 žlice vode
  • 1 žličica kokosovog ulja (ili neko drugog ulja)
Otopite pažljivo na pari čokoladu i vodu te kada se skroz otopi i postane jednolična smjesa, maknite s izvora topline i ubacite žličicu ulja. Ulijevajte u prethodno nauljene kalupe te žličicom malo podinite rubove. Stavite u zamrzivač na hlađenje.

PUNJENJE:
  • oko pola šalice malina (može i ribiz, jagode ili bilo koje drugo šumsko voće, višnje, itd).
  • zaslađivač po izboru (med, agavin sirup, kokosov šećer, šećer)
  • 1 žličica pudinga od vanilije
1. Stavite grijati voće te kada se malo otopi, dodajte zaslađivača dok ne budete zadovoljni slatkoćom. Nastavite grijati dok se voće skroz ne raspadne. 

2. Dobro procijedite voće kroz sitno cjedilo te dobiveni sok (ja sam dobila oko 50 ml) pomiješajte sa žličicom pudinga od vanilije te stavite ponovo kuhati. Kuhajte minutu, dvijte i zatim stavite na hlađenje. Kada se puding ohladi, izvadite kalupe iz leda te žličicom stavljajte hrpice u kalupe.

3. Ostatak preljeva od čokolade (ako vam se stisnuo, dodajte još žličicu,dvije vode, opet malo zagrijte) ulijte u kalupe povrh punjenja. Vrhom žličice malo pogurajte čokoladu prema rubovima kako bi sve dobro obložili čokoladom. 

Opet stavite na hlađenje i to je to :)





You Might Also Like

0 komentari:

Please tell me what you think... :)