{Beauty DIY} Tučeni maslac za tijelo // Whipped body butter

20:58 Iva 0 Comments

Za naredne hladne zimske dane, donosim vam jedan prirodni maslac za tijelo koji izgleda (i miriši) tako primamljivo da biste ga najradije pojeli. Možete, jer u njemu nema nikakvih štetnih sastojaka, ali  ipak, namjena mu je fino nahraniti kožu i zaštititi je od pucanja i perutanja. 




Sa zimskim danima dolaze i problemi s kožom, barem kod mene. Da bih to, koliko toliko, stavila pod kontrolu, poduzimam sljedeće: 1. unosim puno tekućine (ovo pravilo važi i ljeti i zimi), voda voda i puno vode  2. obilno se trackam uljima ( bilo čista biljna ulja ili se počastim ovim maslacem i njegovim verzijama).

Kombinacija ulja

Prvo i najvažnije je da koristite biljna nerafinirana hladno prešana ulja kvalitetnih proizvođača. Ulja je najbolje držati u frižideru. Ukoliko promjene miris, boju i teksturu, ne koristite ih, već ih lijepo bacite u smeće. Obično piše rok trajanja, ali ako vam je ulje otvoreno više od 6 mjeseci, svakako provjerite miris. Koju god kombinaciju sebi složili ( ovisno o tome koja ulja imate) bit će dobra, a ako niste sigurni, malo pogledajte po internetu svojstva svako ulja (volim stranicu Terra organice (KLIK) gdje upišem ulje/sastojak koji me zanima i lijepo pročitam najbitnije.
 Ako želite brže upijanje preporučam ulje lješnjaka i svakako nanošenje ulja na vlažnu kožu. Od dostupnijih/jeftinijih ulja možete koristiti na primjer: Maslinovo ulje, avokadovo ulje, ulje marelice, suncokretovo ulje, ricinusovo ulje, kokosovo ulje, shea (karite maslac). Uvijek možete ubaciti i ostala ulja koja imate - bademovo, jojoba, rižino, lješnjakovo,... Nema smisla da sad sve nabrajam, postoji mali milijun ulja i vjerujem da ćete pronaći nešto za sebe iz ovog popisa. Svakako preporučan stranicu koju sam gore navela - na jednom mjestu možete pronaći informacije tipa- koja im je prvenstvena namjena, kojoj koži najoblje odgovaraju, koja se bolje upijaju, koja sporije i slično. Ako vam smetaju mirisi i miomirisi, zakamuflirajte ih eteričnim uljima. Više o eteričnim uljima: KLIK

Avokadovo ulje je, na primjer, odlično ulje, no ima intenzivniji miris pa svi sa osjetljivim njuhom, preskočite. Vjerujem da je većini najdraži miris kokos, pa eto, možete staviti njega u većim količinama, ako vam je miris bitan. Iako, moram vas razočarati - ne zadržavaju se dugo tako da bi prvenstveno trebali obratiti pažnju na funkciju koju će ulje imati, odn. njegove karakteristike.


 Dakle, koja je stvar kod ovog maslaca? To su ulja /ulje koje smo ohladili pa malo izmiksali, pa opet ohladili i ponovo izmiksali da dobijemo ovu finu šlagastu teksturu kako bi nam trackanje bilo zanimljivije, guštnije, a i lakše za nanošenje. Kod običnih ulja zna mi se dogoditi da si izlijem previše, pa sve pokapam i slično. Kod ovog maslaca - zgrabite koliko vam treba (pazite da ne pretjerate), on se topi u dodiru s kožom tako da je lakše baratati s njim. Plus, možete ga napraviti i pokloniti, poklon će biti lijep, ručno rađen, prirodan, zdrav i personaliziran, što se uvijek cijeni.

Tučeni maslac za tijelo:


  • količinu stavite proizvoljno (mislim da ispod 100 ml nema smisla)

(ako koristite kokosovo ulje, kakao maslac i/ili shea (karite) maslac napravite prvi korak, a ako ne, preskočite ga)

Pripremite posudu u kojoj ćete moći miksati (osobno volim uže posude jer to nisu velike količine pa da se bolje sve izmiksa)

1. Ulijte ulja u posudu koju ćete zagrijavati na pari. Pažljivo mješajte ( ako ste stavljali shea maslac ili kokosovo ulje mješajte dok se potpuno ne otope). Kada se sve otopilo ( ukoliko niste stavili shea maslac ili kokos, ovaj postupak je nepotreban - jednostavno izmiješajte sva ulja bez zagrijavanja.)

2. Dodajte eterično ulja (npr. slatka naranča, eukaliptus, lavanda, geranij, vanilija...)

3. Stavite hladiti posudu u frižider.

4. Nakon dva do tri sata (ili više), izvadite posudu iz frižidera i mikserom 'istucite' šlag. Možete (ali ne morate) ovaj postupak ponoviti još jednom. Radila sam i duplo miksano i jednom miksano i nema neke razlike. Bitno je jedino da dobro ohladite ulja, tada će tekstura biti kremastija odn. šlagastija (znam da ta riječ ne postoji, ali znate na šta mislim). ;) Ako će vam ovo biti za poklon, možete ubaciti i malo boje za kolače kako bi dobili obojani maslac koji možete prilagoditi mirisu et. ulja.

5. Spremite u čistu posudu s poklopcem i čuvajte u frižideru :)

Sretno mazanje :)

dolje na slici: Maslac od kokosa i avokada s et. uljem naranče :)






You Might Also Like

0 komentari:

Please tell me what you think... :)