Ultra čokoladni keksi // Double chocolate cookies

19:38 Iva 3 Comments


"Life is short, eat cookies for breakfast"


//wheat free//




Nom nom.Ovi keksi su posebni jer su duplo čokoladni, duplo ukusniji i duplo zdraviji od bilo kojih kupovnih. Ono što će vas posebno usrećiti (osim čokolade) je brzina izrade - za manje od 10 minuta
tijesto će biti gotovo.



 Meni osobno, najgore je čekanje da se tijesto ohladi - zato si isplaniram tako da prvo napravim tijesto, onda dok se ono hladi, obično imam nekog posla za obaviti po kući/van kuće - vrijeme brže prođe, a i skrene misli s keksića :) Kada sve završim, lijepo se počastim miršljavim keksićima i čajem/kavom. A kad kažem mirišljavim, mislim super mirišljavim i vjerujte da im nećete moći odoljeti jer će vas jednostavno mamiti da ih smažete sve, i to još onako tople.
U zadnju verziju sam ubacila crnu čokoladu s narančom i to je bio pun pogodak jer inače obožavam jaffa kekse, a ovi mirisom podsjećaju na njih. Stoga, preporučam probati i u takvoj verziji, a možete ubaciti i običnu crnu čokoladu (sa što većim postotkom kakaa, to bolje), ili običnu čokoladu za kuhanje - ne možete pogriješiti kada je čokolada u pitanju :)

U ovom receptu korisitila sam pirovo brašno, no ukoliko nemate, zamijenite s običnim ili nekim drugim brašnom po želji. Ono što uvijek savjetujem - počnite koristiti različite vrste brašna - postoji toliko vrsta ukusnih i HRANJIVIH brašna koja možete konzumirati osim pšenice. Znam da su puno skuplja pa vam savjetujem da barem prepolovite količinu pšeničnog i drugu polovicu zamijenite nekim drugim brašnom. Šećer je ovdje sveden na minimum ( 1 žlica ) što ove kekse čini daleko zdravijima od bilo kojih drugih keksića. I još nešto - nema 'čudnih' sastojaka - sve namirnice su pristupačne, stoga, što čekate? Zasucite rukave i krenite si uljepšati dan :)






Dvostruko čokoladni keksi:

  • 70 g pirovog brašna
  • 2 pune žlice kakao praha
  • 1 žličica praška za pecivo
  • malo soli
  • 1 žlica šećera + 1 žlica meda (ili nekog drugog zaslađivača)*
  • 50 g maslaca (ili kokosovog ulja)
  • oko 30 g crne čokolade sitno sjeckane
  • *malo sjemenki vanilije po želji


1. Postupak je jednostavan - u posudu stavite sve suhe sastojke + med ( brašno, kakao, prašak za pecivo, sol, šećer, vaniliju i med) i dobro izmiješajte.

2. Zagrijte maslac ili ulje da se otopi i dodajte suhim sastojcima. Čokoladu nasjeckajte na jako sitne komadiće i ubacite u posudu.

3. Rukama umiješajte maslac i napravite lopticu koju ćete zamotati u plastičnu foliju i staviti na hlađenje ( minimalno pola sata) u frižider.

4. Nakon hlađenja, izvadite tijesto iz frižidera i upalite pećnicu na 160 - 170 stupnjeva Celzijusa. Trgajte komadiće tijesta (težine cca 10 grama) i oblikujte kuglice (oblik možete po želji - na slikama ćete vidjeti tri vrste oblikovanja - kuglice, dlanom lagano spljoštene kuglice i kuglice pritisnute vilicom). Savjet - ako volite hrskavije radite ih spljoštene, ako volite sočnije onda radije oblikujte u loptice.

5. Kada se pećnica ugrijala stavite peći keksiće na 160 stupnjeva C oko 11 minuta (10-11). Kada ih izvadite pustite ih 10-ak minuta da odstoje i tek onda ih maknite s pleha za pečenje. Kada se skroz prohlade spremite ih u staklenku ili ih pojedite odmah. :)

* Ovi keksi nisu preslatki, a slatkoća ovisi i o čokoladi koju ste stavili u njih. Ukoliko volite slađe - dodajte još 2 žlice šećera ili zaslađivača po izboru.







You Might Also Like

3 komentara:

Please tell me what you think... :)